Door het leven wat we hebben geleefd doen we allerlei ervaringen op. Sommige ervaringen zijn positief, stimulerend, leuk en gezond. Helaas maken we ook moeilijke situaties mee. Vanuit lastige situaties nemen we vaak (vooral als we kind zijn) ‘overtuigingen’ mee. Gedachtes die negatief beladen zijn zoals: ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘ik hoor er niet bij’ , of ‘ik moet hard werken voor aandacht’, ‘ik sta er alleen voor’, ‘ik mag niet mezelf zijn’. Wij zeulen de rest van ons leven dit negatieve geloofssysteem met ons mee en geloven vervolgens onze eigen overtuigingen.
Aan de hand van Rationele Emotieve Therapie (een vorm van cognitieve gedragstherapie) ga je je eigen negatieve overtuigingen onder de loep nemen. Stel jezelf bij elke overtuiging de volgende 5 vragen om erachter te komen over jouw overtuiging gezond of ongezond is:
- Is jouw overtuiging feitelijk waar? Heb je er onderzoek naar gedaan?
- Geeft jouw overtuiging jou gevoelens die je graag hebt?
- Helpt jouw overtuiging jou een gezond, veilig en verstandig leven te leiden?
- Helpt jouw overtuiging jou je levensdoel (of belangrijke doelen) je bereiken?
- Zorgt jouw overtuiging voor een harmonieus leven met jezelf en anderen?
Bij minimaal 3x nee is jouw gedachte belemmerend en ongezond en mag je de zin gaan ombuigen naar een gezonde en helpende overtuiging. Je mag de zin beginnen met: ik wil…. ik gun mezelf….. ik ben aan het leren om…. ik kan…. ik mag…
Bijvoorbeeld: ik ben aan het leren om mijzelf te accepteren zoals ik ben. Ik ga mijn gevoelens serieus nemen en mezelf op de eerste plek zetten. Ik heb het recht om op deze wereld te zijn en gun mijzelf een leven met verbinding en liefde. Ik ben aan het leren om mijzelf echt te laten zien. Ik kan omgaan met tegenslagen.