Veelgestelde vragen
Weet je eigenlijk niet goed wat bijvoorbeeld hypnotherapie is en wat je hiervan moet vinden? Op deze pagina vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen.
Veelgestelde vragen over hypnotherapie
Is hypnose echt?
Jazeker, en dat is ook wetenschappelijk bewezen. Het is alleen niet zo hocus pocus als je denkt. Je bent vaker onder hypnose (in trance) dan je denkt! Als je dagdroomt, of misschien opgaat in die ene speciale film of dat boek…
Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. Je zet ze als het ware op een zijspoor. Trance is een fase tussen waken en slapen in.
Dit type trance (hypnose) wordt gebruikt bij hypnotherapie.
Wat is hypnose?
De trance waarover hierboven gesproken wordt, kan spontaan optreden als je helemaal in iets verdiept bent. Zo’n trance kan ook geïnduceerd (opgewekt) worden door een hypnotherapeut. We spreken dan over hypnose.
Je bent dan echt helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is minder belangrijk. Zo ontstaat ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je mee gekomen bent.
Je komt daar doordat de hypnotherapeut je met suggesties daarheen begeleidt. In deze toestand komen er vaak beelden uit je onbewuste die je op het goede spoor van een oplossing brengen.
Als goed geschoolde hypnotherapeut kan ik hypnose op een adequate manier inzetten om met jou te werken aan de oplossing voor je probleem. Als zich daarbij (on)verwachte emoties voordoen, word je zorgvuldig begeleid. Hypnotiseurs kunnen dit doorgaans niet. Let er dus op dat je in zee gaat met een goed opgeleide hypnotherapeut.
Is er wetenschappelijk onderzoek naar het effect van hypnotherapie?
Er zijn al behoorlijk wat wetenschappelijke onderzoeken over de toepassing van hypnose. Er is echter nog niet veel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de vorm van hypnotherapie zoals die door mij wordt toegepast. Als hypnotherapeut werk ik namelijk vrijwel nooit met vaste protocollen. Ze krijgen allerlei interventies en methodes geleerd die ze naar eigen inzicht en in samenspraak met de cliënt kunnen toepassen. Deze methodes kunnen ze op een flexibele manier inzetten, afhankelijk van wat de cliënt in de loop van de therapie nodig heeft.
Dit is een mooie eigenschap van hypnotherapeuten omdat ze op deze manier kunnen afstemmen op de cliënt. Dit betekent dat bij elke cliënt de behandeling er mogelijk anders uitziet, zelfs als ze dezelfde klachten hebben. Een therapie die uitgaat van het individu en niet van een protocol wordt ook wel een idiosyncratisch therapie genoemd.
Wetenschappelijk onderzoek en protocollen
Juist deze idiosyncratische eigenschap van hypnotherapie en hypnotherapeuten maakt dat het effect van hypnotherapie lastig te onderzoeken is. Bij wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een behandeling wordt er namelijk vanuit gegaan dat iedereen met dezelfde klacht (of stoornis) exact dezelfde behandeling dient te krijgen. Zo proberen onderzoekers andere invloeden op de behandeling te beperken in hun metingen (bijv.: verschillen tussen therapeuten).
Om deze reden wordt de behandeling omgezet in een protocol. In dit protocol staan de interventies die de therapeut achtereenvolgens moet uitvoeren. In sommige gevallen is er wel een protocol gemaakt op basis van hypnotherapie, zoals bijvoorbeeld bij fibromyalgie, Prikkelbare Darmsyndroom (PDS), en andere psychosomatische klachten. Deze protocollen zijn ook onderzocht en hieruit zijn ook positieve resultaten naar voren gekomen (Hanen et al., 1991, Gonsalkorale, 2003, Flammer & Alladin, 2007). Meer wetenschappelijk onderzoek naar aanleiding van de toepassing van protocollen of onderzoeken naar de werking van hypnose is te vinden op deze pagina over wetenschappelijk onderzoek.
Welke technieken worden er gebruikt?
Er bestaan binnen de hypnotherapie veel trancetechnieken zoals regressie, progressie, reïncarnatie, NLP, imaginatie, autogene training, zelfhypnose, visualisaties, delenwerk, opstellingen, losmaking, handlevitatie etc. Bij ACT wordt veel mindfullness en meditatie oefeningen gehanteerd, cognitieve defusie en lange termijn gedragsverandering.
Het effect van allerlei andere vormen van therapie zoals gesprekstherapie en cognitieve gedragstherapie is zeer versterkend wanneer dit wordt gecombineerd met therapeutische trance. Hypnotherapie is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een waardevolle ondersteuning voor de reguliere en complementaire geneeskunde.
Hypnotherapie bij Praktijk Dorrestijn
Diep van binnen weet je vaak heel goed het antwoord op de vragen die je hebt. Bij hypnotherapie gebruiken we het onderbewuste en krijgt jouw innerlijke gevoel meer ruimte. Zo kun je situaties ineens heel helder zien.
Als hypnotherapeut in Amsterdam kom ik allerlei soorten problemen tegen waar deze vorm van therapie al vaak succesvol heeft geholpen. Meer weten? Kijk bij de trajecten wat bij je past en welke investering jij wilt doen.